sunnuntai 17. elokuuta 2014

OmenasosettaOmenat ne kypsyy puissamme...tosin niitä kypsyisi meille huomattavasti enemmän ilman pihamme riiviö-oravia Tikua ja Takua. Mokomat ensinnäkin kesällä kävivät syömässä lehtiä: ottivat yhden, haukkasivat palasen, heittivät maahan, ottivat, toisen, haukkasivat palasen, heittivät maahan, ottivat kolmannen ja sitä rataa. No, sama meininki on jatkunut omenoilla. Ja jos huomaamme ne ja menemme pihalle, niin kipittävät naapuripihan kuusen "irvistelemään" omenoidemme kanssa...En halua edes kuvitella, kuinka monta puoliksisyötyä omenaa naapurin pihalta löytyy...siellä kun ei edes ole omenapuita. Yritin tänään ottaa kuvia noista riiviö-oravista, mutta juoksivat heti metsään kun kuulivat ääniä. Jos saan ne kuvattua, niin laitan niistä ihan oman postauksen. ;) Ai niin, jos päästäme koiramme vain aidatulle parvekkeelle, niin irvistelevät koirillemme omenapuistamme yrittämättäkään karkuun...eli riiviöitä, nuo Tiku ja Taku.

Mutta soseeseen. Omenat siis kypsyvät ja olen keitellyt nyt yhteensä 9 kg omenasosetta pakkaseen itse soveltamallani reseptillä:

reilu 3 kg omenia


En kuori niitä, vaan lohkoan niin, että siemeniä ei jää, siemenkodasta osa voi jäädäkin. Ronskilla kädellä lohkotut palat isoon kattilaan ja n. 4,5dl vettä sekä 9dl sokeria joukkoon.


Keittelen suht tiuhaan hämmennellen kunnes lohkot alkaa olemaan "sosetta".


Sen jälkeen soseutan keitoksen blenderissä.


Ja soseutuksen jälkeen punnitsen määrän...joka on jotain päälle 3kg kun omenoita on ollut alkuunsa se reilu 3kg. Sekoitan joukkoon apteekista ostettua askorbiinihappoa n. 0.75g per kilo, eli tähän satsiin 2g eli 2ml. Askorbiinihappo vähentää soseen tummumista ja vissiin parantaa säilyvyyttäkin.
Sen jälkeen vielä siivilöin soseen, jolloin höttöset siemenkodista ym. karsiutuvat valmiin soseen joukosta.


Valmis sose sitten pakkaseen ja pieninä annoksinä käyttöön. Nam!


Tätä on nautiskeltu jo mm. lettujen kanssa ja kyllä on raikkaan makoisaa. Parisen satsia noista meidän omenapuista vielä saa sosetta keiteltyä...elleivät Tiku ja Taku ehdi omenoille ensin...

Woops

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti